Hoppa till innehåll

Ställningstagande till etiska frågor kring experimentell vård

Utgivningsdatum 4.4.2016 18.07 | Publicerad på svenska 8.6.2016 kl. 15.39
Pressmeddelande

ETENE har diskuterat etiska frågor kring experimentell vård i sina möten. En bifogad ställningstagande och dess bakgrundrapport behandlar etiska synpunkter i experimentell vård.

Esperimentell vård är vård där vetenskaplig bevis är knapp och som inte hör till den sedvanliga vårdpraxisen. Den används till exempel i situationen där andra vårdmetoder har visat sig ineffektiva eller annars inadekvata. Många vårdpraxis har ursprungligen börjat som experimentell vård, för exempel där man har testat mot andra sjukdomar produkt som då har använts endast till forskning eller till en patient som inte har rymts i forskningsprojektens intagningskriterier. Experimentell vård innehåller risken att vara ineffektiv eller orsaka oväntade skador. Där experimentell vård liknar forskning.

ETENE föreslår att patienterna som får experimentell vård ger en informerad, skriftlig eller dokumenterad samtycke, så att man kan dokumentera patientens förmåga att förstå experimentella naturen av vården. Därutöver ETENE föreslår att man tar i bruk ett anmälningsförfarande som gäller experimentell vård. Myndigheten som mottar anmälan har bättre möjlighet att följa vårdens påverkningar, fråga tilläggsutredningar eller möjligtvis föreslå forskningsprojekten för att bedöma bättre vårdens effekter och säkerhet.

ETENEs ställningstagande

Bakgrundrapport (på finska)

Ajankohtaista